Vücudun doğru ve sistemli çalışabilmesi için gerekli olan enerjiyi, besinler sağlar. Spor yapan birinin normal bir kişiden daha fazla enerji harcadığı düşünülürse, bir sporcunun beslenmesine daha fazla dikkat etmesi gerektiğini biliyoruz. Peki nelere dikkat etmeli ve neler yapmalıyız?
Günlük alınması gereken kalori miktarı kişiden kişiye ve yapılan spora göre elbette ki değişim gösterir fakat, ortalama 1500 kalorinin altına düşülmemesi gerekmektedir. Spor yaparken çok daha fazla sıvı kaybı yaşanır. Özellikle de yüksek tempolu antrenmanlarda ter yoluyla vücuttan çok miktarda sıvı çıkışı olur. Bunu geri kazandırmanın en sağlıklı yolu bol bol su içmektir. Giden sıvıyı yerine koymadıkça vücudun kaybı sadece sıvı değil, kas kütlesi de olacaktır. Günde 8- 15 bardak (1.5- 3 litre) su tüketimi idealdir. Ancak ağır egzersiz ve sıcak havalarda ihtiyaca göre daha fazla su içmelidir.
Spordan önce nasıl beslenilmeli?
- Spor yapmadan 2-3 saat öncesinde bir ana öğün tüketilmeli. (Et yemekleri yendiğinde 2-2.5 saat, sebze yemeklerinde 1.5-2 saat geçmelidir.)
- Spordan en az 1 saat önce bir ara öğün tercih edilmeli. (Meyve, yoğurt vb.)
- Spor öncesinde ısıya bağlı sıvı kaybı sonucu oluşabilecek problemleri önlemek için yaklaşık 500- 550 ml su içilmeli.
Spor sonrası nasıl beslenmeli?
- Spor sonrası dokuların onarılması için ve depoların tekrar dolması için protein alınmalı.
- Kas glikojeninin sentezini uyarmak için yeterli kompleks karbonhidrat tüketilmeli. Karbonhidrat oranı 3’te 1 olabilir.
- Kas ağrısı oluştuğu takdirde potasyum ağırlıklı besinler tüketilmelidir. (Muz vb.)
- Egzersiz sonrası 3 saat içinde elzem amino asit, kaliteli protein içeren et, süt, yumurta gibi yiyecekler, kas protein sentezini arttırır.
- Spor öncesi olduğu gibi sonrasında da sıvı alımı oldukça önemlidir. Her 15 dakikada bir 200 ml su içilebilir.