11 ayın sultanı ramazan geldi, hoş geldi. Gelirken de sıcakları kendisiyle getirdi. Uzun yaz günlerinde 13-14 saat ramazan orucu tutarken sağlıklı beslenmek göz ardı edilmemel...

11 ayın sultanı ramazan geldi, hoş geldi. Gelirken de sıcakları kendisiyle getirdi. Uzun yaz günlerinde 13-14 saat ramazan orucu tutarken sağlıklı beslenmek göz ardı edilmemeli.

Ramazan ayında öğünler; sahur ve iftar olarak iki ana öğün ile iftardan sonra 1-1,5 saat aralıklarla iki ara öğün şeklinde düzenlenmelidir. Sahura mutlaka kalkılmalıdır. Sahurda sadece su içerek niyetlenmenin veya gece yatmadan önce yemek yemenin zararlı olduğu unutulmamalıdır. Oruç tutanların mutlaka sahur yapmaları sağlığın korunması açısından önemlidir. Sahur yemeğinde süt, yoğurt, peynir gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı yapılmalı ya da çorba, sebze ve zeytinyağlı yemeklerden oluşan bir öğün tercih edilmelidir. Ancak gün içerisinde aşırı acıkma problemi olanların midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktiren kuru fasulye, nohut, mercimek, bulgur pilavı gibi yemekleri tüketmesi; aşırı yağlı, tuzlu ve ağır yemekler ile unlu gıdalardan uzak durulması uygundur.

İftara peynir, domates, zeytin gibi kahvaltılıklar veya çorba gibi hafif yemeklerle başlanılması, 10-15 dakika sonra az yağlı et yemeği, sebze yemeği veya salatayla devam edilmesi uygundur. Yine enerji veren ancak kan şekerini dengeli bir biçimde yükselten besinler (beyaz ekmek, pirinç pilavı gibi kan şekerini hızlı yükselten gıdalar yerine bulgur pilavı, kepekli ekmek veya kepekli makarna vb posalı besinler tercih edilmelidir.

Günde ortalama 2,5-3 litre su içilmeli ve sıvı ihtiyacını da karşılayacak ayran, taze sıkılmış meyve suları vb. içmeye özen gösterilmelidir.
Ramazan ayında yemeklerin pişirme yöntemleri de çok önemlidir. Özellikle ızgara, haşlama ve fırında yapılan yemekler tercih edilmeli, kavrulmuş, tütsülenmiş ve kızartılmış besinlerden uzak durulmalıdır.
Beslenme düzenindeki değişikliklere bağlı olarak oluşabilecek kabızlığı önlemek için, yemeklerde lif oranı yüksek gıdalar (kuru baklagiller, kepekli tahıllar, sebzeler) ve ara öğünlerde de taze ve kuru meyveler, ceviz, fındık, badem gibi kuru yemişler tercih edilmelidir.

Ramazan boyunca hareketsiz kalmamaya özen gösterilmelidir. Hareket edilmeyen vücudun çalışmadığını unutmayın. Ramazan sonunda kiloları abartmadan rahat bir nefes alarak bayrama merhaba deme ümidiyle