Futbolun bir çok kademesinde görev yapan 1955 Batman Belediyespor antrenörü İbrahim Ramazan Onat’la hakemlik, oyunculuk yıllarını ve antrenörlük macerasını konuştuk.

Futbolun her kademesinde görev alan 1955 Batman Belediyespor’un teknik patronu Onat, hakemlik yaptığını süreçte TFF’nin tüm kategorilerinde maç yönetti. 2019 Yılında antrenörlüğe başlayan Onat, sporcularının sosyal hayatı, özel yaşantısı ve sporculuk yaşantısını bir bütün olarak ele aldıklarını ve bu sayede takımda aile ortamını oluşturduklarını ifade etti.

1955 Batman Belediyespor olarak bu yılki hedeflerinin Petrolspor’un pilot takımı lige katılacaklarını kaydeden Onat, “Batmanlı gençlerden oluşan takımıza hem yetiştirici özelliğini hem de yarışmacı özelliğini yerleştirmek istiyoruz. Biz her sezon şampiyon olacağız sözü vermiyoruz ama her sezon öncelikle Petrolspor’umuza ve diğer üst liglerdeki takımlarımıza sporcu vereceğimizin sözünü veriyoruz” dedi.

1955 Batman Belediyespor olarak 4 kategoride altyapı çalışmalarının olduğunu belirten Onat, “Küçük yaşlardaki yetenekli oyuncuları bulup yakın yaş gruplarına göre ayrıştırıp yeterli seviyeye gelen sporcuları A takımına yönlendirmeleri yapıyoruz. 1955 Batman Belediyespor olarak 4 kategoride altyapı çalışmalarımız sürüyor. Batman’da çok yetenekli çocuklar var. Tesisleşme konusunda eksiklerimiz çok fazla. Sporcunun antrenman yapması için yeterli sayıda saha yapılırsa ve genç ve gelişime açık antrenörlerin yetişmesiyle Batman futbol anlamında çok daha iyi yerlere gelecektir” diye konuştu.

Sezon öncesi takımların planlamalarını çok iyi yapmaları gerektiğini vurgulayan Onat, “Sporcu tanıma izleme departmanı (scouting) acilen kurulması gerekmektedir. Bu liglerde takımlar çoğunlukla transferleri son gününe bırakıyorlar. Son gün oyuncu bulamayınca menajerlerin ağına düşüyorlar. Menajerlerde elinde kalan sporcuları yolluyor ve kalite çok düşük oluyor” dedi.

Futbolun her kademesinde görev alan 1955 Batman Belediyespor’un teknik patronu İbrahim Ramazan Onat, Abdurrahman Avşar’ın sorularını yanıtladı.

* Sizi tanıyabilir miyiz? Geçmiş futbol hayatınızdan bahseder misiniz?

- 1985 Diyarbakır doğumluyum. Mersin Üniversitesi Bilişim Teknolojileri, Dicle Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu antrenörlük (futbol) bölümleri mezunuyum. 6 Yıl amatör olarak futbol oynadım. 2003-2018 yılları arasında 10 yıl klasman hakemlik olmak üzere 15 yıl futbol hakemliği yaptım. Stajyer antrenörlük görevimi Süper Lig takımı olan Diyarbakırspor’da Ziya Doğan ve Murat Yiğiter hocalarımızın yanında yaptım. 2019 yılında Silvan Belediyespor’un teknik sorumlusu olarak görev yaptım. Kısacası oynayan oldum (futbolcu), yöneten oldum (hakem), yönetene eğitim veren oldum (gözlemci, hakem eğitimcisi) oynayanı çalıştıran oldum (antrenör) yani futbolun her kademesinde görev aldım.

* Daha önce klasman hakemi olarak Batman’da hakemlik yaptınız. Hakemlik görevini bıraktıktan sonra antrenörlüğe başladınız. Bununla ilgili düşüncelerinizi alabilir miyiz?

- Aslında hakemlik kariyerimin son yılı Batman’da geçti. 14 Yıl Diyarbakır’da hakemlik kariyerim oldu. TFF’nin tüm kategorilerinde maç yönetmek nasip oldu. Tabi tüm hakemler gibi bende hakemliği hobi olarak yaptım. 2019 Yılında asıl mesleğim olan antrenörlüğe başladım. Hakemlik kariyerimizde ismimizden çok söz ettirdik. Allah’ın izniyle antrenörlük kariyerimizde aynı etkiyi göstereceğiz.

* İş hayatınızdan bahseder misiniz?

- 5 Yıl Diyarbakır’da beden eğitim öğretmeni olarak görev yaptım. 2016 Yılında Batman Gençlik Spor İl Müdürlüğüne Spor Uzmanı olarak atandım. 2020 Yılında Batman Belediyesi Spor İşleri Müdürlüğünde Genel Koordinatör olarak görev yapmaktayım.

* Antrenör olarak nasıl bir antrenörsünüz?

- Otoriter ve demokratik antrenör tiplemesinin özelliklerini taşıyorum. Kurallarında taviz vermeyen ama sporcularla diyalog halinde olan, sporcuların özel yaşantıları ile ilgilenen ve onların güvenini kazanan antrenör özelliklerini taşıyorum.

* Antrenör olarak en büyük hedefiniz nedir?

- Ben hedefe basamak, basamak çıkmak istiyorum. Amatör takım çalıştırdım. Şimdi Bölgesel Amatör Lig (BAL) ligi takımı çalıştırıyorum. Burada gelişimimi tamamlayıp bir üst kategoride çalışmak istiyorum. Sonu Süper Lig olsun inşallah.

* Antrenör ekibinizden bahseder misiniz?

- Ekibimi çok tecrübeli ve kaliteli antrenörlerden oluşturdum.

Mustafa Turan hocamız geçen sezonki teknik sorumlusu olup fedakârca çalışıp takımın ligde kalmasında çok katkısı olmuştur. Eski profesyonel futbolcu olup genç ve başarılı antrenör arkadaşımızdır.

Yıldırım Korkmaz hocamız kulübümüzün bünyesinde alt yaş kategorilerinde çalışıp adından fazlasıyla söz ettirmiştir.

Fehmi Öner hocamız kaleci antrenörü olarak görev yapmaktadır. Bölgenin en iyi kaleci antrenörlerinden biridir. Çok tecrübeli. Hem sporcularımıza hem de bizlere çok katkısı olacağına inanıyorum.

* Sporcularınızın sadece sporculuk yönüyle mi ilgilenirsiniz?

- Tabiki hayır. Antrenör ekibi olarak buna sportif direktörümüz ve genel kaptanımızı da dahil ediyoruz. Sporcularımızın sosyal hayatı, özel yaşantısı ve sporculuk yaşantısını bir bütün olarak ele alıyoruz. Bu sayede takımda aile ortamını oluşturduk.

* 1955 Batman Belediyespor’un bu sezonki hedefi nedir?

- Bu sezon, Petrolspor’umuzun pilot takımı olarak lige katılacağız. Batmanlı gençlerden oluşan takımıza hem yetiştirici özelliğini hem de yarışmacı özelliğini yerleştirmek istiyoruz. Biz her sezon şampiyon olacağız sözü vermiyoruz ama her sezon öncelikle Petrolspor’umuza ve diğer üst liglerdeki takımlarımıza sporcu vereceğimizin sözünü veriyoruz.

* Şu ana kadar kaç transfer yaptınız?

- Takımımızın kemik kadrosunu koruduk. Geçen sezon Batman’ın yetenekli sporcularından kurulan bir takımdı. Bu sezonda Batmanlı 5 genç takımımıza aldık. Petrolspor’un ve Belediyespor’un tecrübeli oyuncularından Emre Kanağı ve Ahmet Eriğ’i transfer ettik. Toplam da Batmanlı sporculardan oluşan 7 tane transferimiz var.

* Sizce futbola başlama kaçtır?

- 10 Yaşındaki bir çocuğun büyüme evresini tamamlamıştır. Bundan yola çıkarak futbola başlama yaşı ideal 9-10 dur.

* Kulübünüzde kaç futbol antrenörü görev yapmaktadır?

- Kadın futbol takımımızda 2, altyapımızda 4, A takımızda 4 antrenör olmak üzere kulübümüzde 10 futbol antrenörü bulunmaktadır.

* Futbolcularınızın konsantrasyonunu nasıl sağlıyorsunuz?

-Saha içi konsantrasyonu teknik ekibimiz sağlıyor. Saha dışında ise başta Burak Eren başkanımız ve yöneticilerimiz, futbol şube sorumlumuz Levent Tan, Sportif Direktörümüz Şehmuz Sınır ve Genel Kaptanımız Erdi Tan gece gündüz sporcularımızın sorunlarıyla ilgilenmektedir. Sporcunun sıkıntısı kalmayınca sahaya olumlu yansımaktadır.

* Alt yapınızdaki çalışmalarla ilgili bilgi verir misiniz?

- Altyapımızda çalışan antrenörler çok başarılı ve tecrübeli arkadaşlardan oluşuyor. Küçük yaşlardaki yetenekli oyuncuları bulup yakın yaş gruplarına göre ayrıştırıp yeterli seviyeye gelen sporcuları A takımına yönlendirmeleri yapıyorlar. 1955 Batman Belediyespor olarak 4 kategoride altyapı çalışmalarımız sürüyor. Sizlerin aracılığıyla altyapılarımızda çalışan başta duayen antrenörümüz Hamit Demir, Murat Aslan, Enver Toprak ve Mehmet Gündüz antrenörlerimize çok teşekkür ederim.

* Batman futbolunu nasıl buluyorsunuz?

- Batman’da çok yetenekli çocuklar var. Tesisleşme konusunda eksiklerimiz çok fazla. Sporcunun antrenman yapması için yeterli sayıda saha yapılırsa ve genç ve gelişime açık antrenörlerin yetişmesiyle Batman futbol anlamında çok daha iyi yerlere gelecektir.

* TFF Sağlık Kurulu’nun pandemiden dolayı ligin başlamasını Mayıs ayının sonuna ertelemesini nasıl buluyorsunuz?

- Ben aslında ligin oynanmamasından yanaydım. Biz kulüp olarak önce sağlık diyoruz. Haziran, Temmuz ayında 45 derece sıcaklıkta maçların nasıl oynanacağını hala merek ediyorum. TFF bu lig oynanmayacaksa net oynanmayacak desin kulüpler ona göre hazırlık yapsın. Acemice kararlar veriyorlar.

* Batman’ın tek profesyonel takımı Petrolspor çok zor dönemler geçiriyor, sizce kurtuluş reçetesi nedir?

- Önceki sezonlar için konuşursak, kurtuluş reçetesi alt yapıdır. Para varken dış transfer, para yokken Batmanlı gençler stratejisi çok yanlıştır. Her sezon 15 sporcu yolla 15 yeni transfer yap, sezonda iki-üç hoca değiştir kesinlikle başarıyı getirmez. Kemik kadroyu koru, aksayan yerlere kaliteli transferlerle sorunu çözeceğini inanıyorum. Sezon öncesi planlamasının çok iyi yapılması gerekiyor. Sporcu tanıma izleme departmanı (scouting) acilen kurulması gerekmektedir. Bu liglerde takımlar çoğunlukla transferleri son gününe bırakıyorlar. Son gün oyuncu bulamayınca menajerlerin ağına düşüyorlar. Menajerlerde elinde kalan sporcuları yolluyor ve kalite çok düşük oluyor.

* Son olarak okurlarımıza neler söylemek isteriniz?

- Bize rahat çalışma ortamı sağlayan başta Kulüp Başkanımız Burak Eren, tüm yönetim kurulu üyelerine, beni bu göreve geldiğim zaman manevi destek olan futbol taban birliklerine ve siz Spor72 ailesine çok teşekkür eder, çalışmalarınızda başarılar diliyorum.

Röportaj: Abdurrahman AVŞAR