Futbolda esneklik tanımı: Esnekliği etkileyen faktörleri sınırlayan, esnekliği geliştirmeye yönelik antrenman yöntemleri açıklayabilen esnekliği geliştirmede planlama, değerlendirme ve yansıtma yapma fırsatları yaratan öğrenme materyalidir. Genel hedef futbol antrenörü bu bölümle ile uygun ortam sağlandığında sporcuların esneklik eğitimi ile ilgili gelişimini sağlayacak açıklama, uygulama yapabilecek ve düzenli katılım sağlayabilecektir. Futbolda hızlı koşular aynı yön değiştirmeler, sıçramalar, paslar, şut atma vb. tekniklerini başarılı bir şekilde uygulayabilmesi belirli bir hareket genişliğinde yapılmasına bağlıdır. Esneklik, fiziksel uygunluğun sağlık ve performansla ilişkili en önemli özelliklerinden biridir. Bir eklemdeki mümkün olan maksimum normal eklem hareketi olarak tanımlanır. Maksimum kas uzunluğunu artırmak, eklemi ve hareketli ilgilendiren kısalmış tüm dokuları normal durumuna getirmek için germe egzersizleri mutlaka ısınma soğuma ve antrenman programları içinde yer almalıdır. Örneğin, maç sırasında kaleci yüksekteki bir topa vurmak için bacaklarını göğüs seviyesinin üzerine kaldırmak zorunda kalabilir. Bu hareket uygulamalarında yüksek düzeyde çabuk kuvvet niteliği için kasların yüklenmeye dayanaklı ve aynı zamanda esneklik, uzayabilirlik, gevşeme yetisininde olması gerekmektedir.

Esneklik, kas-eklem serilerinin geniş açı içerisinde hareket edebilme özelliğidir. Hareket genişliği eklemin, eklem ile ilişkili kasların, kirişlerin ve bağların işlev özelliklerine bağımlıdır. Buna göre yeterli esneklik düzeyine sahip olmayan futbolcular, hareketleri öğrenmede ve mükemmelleştirmede zorluk yaşarlar. Diğer yandan, futbol birçok tekrarlı hareketi içerir ve bu hareketler kasın kısalmasına, gerilemesine ve muhtemelen de mikro düzeyde yırtılmasına neden olur. Spor yararlanmalarının önlenmesinde ve antrenman sonrası kas ağrılarının önlenmesinde önemli bir rolü vardır. Esneklik, futbol için gerekli olan hareketleri yapabilmeyi ve öğrenebilmeyi geliştirir. Vücuda farkında olmayı öğretir ve gelişmesini sağlar. Eklem kas ve tendonların yaralanma riskini azaltır. Kas yorgunluğunu azaltır. Esneklik çalışmalarının, genel ısınmanın hemen arkasına, ana bölümde egzersizler arası dinlenme periyotlarında ve antrenmanın son bölümünde uygulanması gerekir.

Esnekliğin geliştirilmesine yönelik antrenman yöntemlerinin yeteri kadar uygulanmaması durumunda, eklem hareketliğinde gerilme meydana gelir ve sportif performans açısından dört önemli problemle karşılaşılır. Bu problemler öğrenme sürecindeki gecikmeye bağlı olarak farklı hareketlerin olgunlaşması da azalma antrenman şiddeti yüksek çalışmalarda yaralanmalara eğilimin artması, kuvvet, sürat ve koordinasyon gelişmenin olumsuz etkilenmesi, futbola özel tekniklerin nitelikli uygulanışındaki yetersizlikleridir.

Önümüzdeki sayımızda esnekliği etkileyen faktörlerin neler olduğunu siz değerli okurlarımıza aktaracağım.